Huomioi muut radan käyttäjät

Suurin osa radoistamme sijaitsee julkisissa puistoissa, joissa on paljon muitakin ulkoilijoita. He eivät välttämättä tiedä, missä väylät sijaitsevat tai edes että puistossa pelataan frisbeegolfia. He eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä tuntuu jos frisbee osuu heihin.

Siksi vastuu julkisten puiston käyttäjien hyvinvoinnista on meillä frisbeen heittäjillä. Varmistu siis aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä kun heität.

Joskus muut ulkoilijat saattavat olla nauttimassa ulkoilmasta keskellä väylää. Heitä voi kohteliaasti pyytää siirtymään, mutta muista, että muilla on yhtä suuri oikeus käyttää puiston palveluja kuin meillä frisbeen heittäjilläkin.

Huomioi muut frisbeegolfaajat

Lajimme suosio kasvaa jatkuvasti ja monet radat alkavatkin olla täynnä pelaajia. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää katsoa tarkkaan väylälle, ennen kuin heittää oman heittonsa. Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun, ennen kuin avaat. Vaikka et ihan korille asti avaustasi saisikaan, lähistölle tippuvat frisbeet voivat häiritä puttaajia.

Muutenkin radalla on suotavaa antaa pelitovereilla pelirauha. Turha meluaminen ei ole suotavaa. Useat pelaajat kokevat myös lähellä olevien ihmisten liikkumisen häiritsevänä. Jos kaverisi on puttaamassa, älä heilu vaan seiso paikallasi. Eritoten suoraan korin takana liikkuminen on häiritsevää. Kannattaa pyrkiä sijoittumaan aina siten, että pelaajan näkökentässä on mahdollisimman vähän ylimääräisiä häiriötekijöitä.

Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, pelaa enintään 4-5 hengen ryhmissä. Yli viiden hengen ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, ja tämä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita.

Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää se ohi.

Pidä rata siistinä ja vahingoittumattomana

Roskaaminen radalla on kiellettyä. Kanna tyhjät pullot mukanasi puistosta ja pistä roskat niille tarkoitettuihin roskakoreihin.

Radalla olevat puut, pensaat ja muut luontaiset esteet ovat siellä tarkoituksella. Älä vahingoita niitä tarkoituksella. Mikäli puut ja niiden oksat tulevat heittosi tielle, ei se ole oksien vika, älä tuhoa niitä! Heitä ensi kerralla paremmin.

Frisbeegolfradan elinehtona on yleensä se että se ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia kyseisen alueen ylläpidolle.

Naapurisopu

Puistot ovat usein asutuksen läheisyydessä. Pidä huoli että käytökselläsi et häiritse puiston vieressä asuvia ihmisiä. Jos kiekko vahingossa lentää jonkun pihaan, on kohteliasta pyytää lupa sen noutamiseen.

Usein frisbeegolfratojen läheisyydessä on myös muiden lajien harrastuspaikkoja. On kaikkien etu, että yhteistyö sujuu kitkattomasti.

Kaupungit ja kunnat voivat halutessaan poistaa väylä tai jopa kokonaisia ratoja käytöstä jos niillä ei osata käyttäytyä oikein.

 

Frisbeiden merkkaaminen ja löytökiekot

Hankittuaan pelivälineet kannattaa ne merkitä ennen ensimmäistäkään heittoa. Paitsi että virallisissa kisoissa säännöt edellyttävät frisbeiden yksilöllistä merkkausta, myös frisbeen kadottua on suurempi todennäköisyys että saat pelivälineesi takaisin, jos olet merkinnyt sen asianmukaisesti. Hyvä merkintä on oma nimi ja puhelinnumero ja jos kuulut johonkin frisbeeseuraan, seuran nimi.

Aktiivisesti ylläpidetyillä radoilla on yleensä löytölaatikko, jonne maastosta löytyneet frisbeet voi palauttaa. Paikalliselta seuralta voi sitten kysellä oman kadonneen frisbeen perään.

Muista vastavuoroisesti, että palautat aina löytämäsi frisbeet löytölaatikkoon jos radalla sellainen on. Mikäli löytölaatikkoa ei ole, soita kiekon omistajalle jos frisbeehen on puhelinnumero merkitty. Jos numeroa ei ole, voi kysellä radalla mahdollisesti muilta pelaavilta, onko heiltä kadonnut frisbee tai tuntevatko he frisbeen omistajaa. Vasta viimeinen vaihtoehto on frisbeen varastaminen. Kyllä, löytyneen frisbeen omaksi ottaminen on rikos!

Vaikka frisbeet eivät ole kovin kalliita, niitä kuitenkin katoaa usein ja jos niitä ei koskaan saa takaisin, alkaa harrastukselle kertyä kustannuksia. Monet pelaajat myös kiintyvät omiin, sopivasti kulutettuihin frisbeihin siten, että sellaisen katoaminen on merkittävästi rahallista menetystä suurempi.

Pyri aina palauttamaan löytämäsi kiekot omistajalleen ja merkitse omat kiekkosi.